search icon my accountcountry selector
Voedingswaarden lezen

Voedingswaarden lezen

Als je gezond wilt leven, is het belangrijk om te weten wat er in je voeding zit. Gelukkig is het niet moeilijk om bewuste keuzes te maken voor jou en jouw gezin. Met het voedingswaarde-etiket op alle producten van Kellogg's kun je precies zien wat er in de ontbijtgranen van Kellogg's is gestopt en wat je er uit kunt halen.

Van boven naar beneden

De portiegrootte is belangrijk. Hier moeten we als eerste naar kijken als we een voedingswaarde-etiket lezen. Waarom? Nou, net als bij een boek, wordt hiermee het perspectief aangeduid van waaruit je de rest van het etiket moet lezen.

Als je begint met de portiegrootte weet je precies met hoeveel calorieën, vet, proteïne, etc. je te maken hebt. Als je dus meer of minder eet dan de aanbevolen portiegrootte, heb je een duidelijk beeld van wat je precies binnenkrijgt.

Het is echter niet makkelijk om de portiegrootte te bepalen aangezien dit verschilt per leeftijd, gesclacht en activiteitsniveau.

Met dit in gedachte bevelen we de portiegrootte aan op basis van het soort ontbijtgranen.

De nodige portie kan varieren, vandaar dat dit ook slechts een aanbeveling is. Het is wel zo dat ongeacht de leeftijd en de ontbijtgranen, men tussen 30 en 50 gram ontbijtgranen eet per kom.

Brandstof voor de dag

We hebben allemaal calorieën nodig. Calorieën leveren energie. We moeten dus genoeg calorieën binnenkrijgen zodat we gezond en energiek blijven. Maar als we dagelijks meer calorieën binnenkrijgen dan ons lichaam nodig heeft, kunnen we aankomen.

Het aantal calorieën per portie is afgeleid van vier bronnen: totale vet-, koolhydraat-, eiwit- en alcoholgehalte.

Vet is een belangrijke voedingsstof die elk lichaam nodig heeft om te groeien en te ontwikkelen. Deskundingen stellen echter dat te veel vet, vooral verzadigde vetten en transvetten, slecht kan zijn voor het hart. Deze vetten worden duidelijk aangegeven op de etiketten, zodat je bewuste keuzes kunt maken over je voeding.

Koolhydraten voorzien het lichaam van brandstof. Van alle verschillende soorten koolhydraten zijn vezels het belangrijkst. Volwassenen worden aangeraden om ten minste 25 gram vezels per dag binnen te krijgen.

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Ze zijn cruciaal voor de vorming en het herstel van spieren, bloed en organen. Met voldoende eiwitten kun je de dag dus beter aan.

Een goede afloop

Aan het einde van het etiket vind je het percentage vitaminen en mineralen per portie, waarbij een hoger percentage betekent dat het vitamine- of mineraalgehalte hoger is.

Deze vitaminen en mineralen zijn essentieel voor ons lichaam. Je hebt meerdere van deze voedingsstoffen nodig om je lichaam goed te laten functioneren.

Natuurlijk krijg je deze combinatie van vitaminen en mineralen het beste binnen middels een gevarieerd dieet. Daarbij is een gebalanceerd, energieleverend ontbijt van Kellogg's onmisbaar.

Een nieuwe kijk op voeding

Met het voedingswaarde-overzicht kun je dus de voedingswaarden van je voedingsmiddelen vaststellen. Met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden op de voorkant van de verpakking, kun je de belangrijkste voedingsstoffen in één oogopslag zien.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden zijn geen nieuwe richtlijnen of criteria voor de manier waarop je hoort te eten. Hiermee krijg je een idee van de dagelijkse nodgie hoeveelheden. Dit zijn richtlijnen die zijn opgesteld door de overheden en zijn gebaseerd op het huidige advies van deskundigen op het gebied van volksgezondheid.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden geven een overzicht het percentage calorieën, suiker, vet, verzadigde vetten en zout in de levensmiddelen die je koopt en eet. Met behulp van deze percentages kun je de richtlijnen van de voedingsdeskundigen zo goed mogelijk volgen en zelfs maaltijden op elkaar afstellen.

Als je tijdens een bepaalde maaltijd bijvoorbeeld iets eet waar veel vet of zout zit, kun je je eetpatroon in evenwicht brengen door de rest van de dag minder vet of zout te consumeren.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden zijn absoluut geen vervanging voor het voedingswaardeoverzicht. Ze maken het echter makkelijker om snel bewuste keuzes te maken als je in de supermarkt staat.