De spijsvertering

Spijsvertering is het proces waarbij voedsel en dranken worden omgezet in voedingsstoffen. De meeste spijsverteringsprocessen, evenals het proces waarbij de voedingstoffen in het systeem worden opgenomen, vinden in de dunne darm plaats. De enzymen die door de alvleesklier worden geproduceerd en de gal uit de galblaas spelen daarbij een belangrijke ondersteunende rol. Voedsel dat niet kan worden opgenomen verandert in een afvalproduct.


Hoe werkt dat?

Elke hap die we nemen doorloopt dit proces, dat ook nog eens heel lang duurt. Zoals eerder gezegd, vinden de meeste spijsverteringsprocessen en het proces waarbij de voedingstoffen in het systeem worden opgenomen, in de dunne darm plaats. De enzymen die door de alvleesklier worden geproduceerd en het gal uit de galblaas spelen daarbij een belangrijke ondersteunende rol. Het duurt ongeveer 12 tot 48 uur voordat voedsel is verteerd en de afvalstoffen (ontlasting of feces) uit het lichaam worden uitgescheiden.

De lever is eveneens een belangrijk orgaan in het spijsverteringsproces. Deze helpt met de vertering van eiwitten, koolhydraten en vetten. De lever neutraliseert bovendien schadelijke chemische stoffen (zoals alcohol) voordat deze worden omgezet in afvalstoffen, die vervolgens door ons lichaam worden uitgescheiden.

Vezels en onverteerbaar zetmeel kunnen niet worden geabsorbeerd in de dunne darm en komen in de dikke darm. Dit is de plaats waar water door het lichaam wordt gereabsorbeerd en de vezels en het onverteerbare zetmeel door bacteriën worden afgebroken. Tijdens dit proces worden vetzuren en gassen gevormd.

Voer je vezelinname gewoon steeds een beetje verder op en zorg dat je meer drinkt. Dit zal je helpen de ongemakken veroorzaakt door de aanwezige vetzuren en gassen te voorkomen.